IELTS Nedir? Nasıl Başvurulur? Sınav Sistemi ve Hakkında Tavsiyeler

 

Değerli IELTS Adayı, 

      Aşağıda IELTS Sınavı’na başvuru, hazırlanma, sınav içeriği, değerlendirme sistemi, faydalı kaynaklar ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sizlere faydalı olabileceğine inandığım ve birçoğunu şahsen de uygulayarak 22 Ocak 2011 tarihli IELTS Sınavı’ndan 5,5 almama katkısı olan bilgileri paylaşacağım.

 

      Benim için bir müddet yeterli olacak olan bu sonucu almamda büyük emeği olan Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Okutmanları Sayın Ulvican YAZAR, Sayın Mete TEKİN, Sayın Semiha KOZ ve bu ekibin bir düzen içerisinde çalışmasının mimarı Bölüm Başkanı Sayın Yrd. Doç. Dr. Metin TİMUÇİN’e sonsuz şükranlarımı sunarım.

 

 

Emrullah TÖREN

06.02.2011

 

 

***

 

İÇİNDEKİLER:

  

IELTS Nedir?

Sınav Formatı, Test Sonuçları

Hangi Kurumlar IELTS Kabul Ediyor?

2011 Yılı IELTS Sınav Tarihleri

Nasıl Başvurabilirim?

Önemli Hatırlatmalar

Sınav Günü Getirilmesi Gerekenler

Sınav Günü İçin Notlar

Sınav Sonucu Öğrenme

Sınav Sonucu İtiraz, Sınav Tarihi Erteleme

Özel Durumu Olan Adaylar

IELTS’nin ÜDS ve KPDS’ye Denklik Tablosu

Önemli Tavsiyeler

 

 

***

 

IELTS NEDİR? 

IELTS: International English Language Testing System, İngilizce’nin geçerli olduğu ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış bir sınavdır.

 

- IELTS, British Council (BC), University of Cambridge English For Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP) tarafından ortaklaşa geliştirilen bir dil sınavıdır.

 

- IELTS Türkiye'de, İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanır fakat bu sınavın bütün başvuru işlemleri sadece British Council İstanbul ofisinden yapılmaktadır.

 

- IELTS, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika gibi birçok ülkelerdeki üniversite ve şirketler tarafından kabul edilmektedir. Türkiye’de IELTS’i kabul eden üniversite ve şirket sayısı ise gün geçtikçe artmaktadır. Örneğin: Boğaziçi, Bilkent, Bilgi, Yeditepe Üniversiteleri ve THY, Yapı Kredi ve Akbank gibi. Ayrıca göçmenlik büroları ve devlet kurumları da IELTS sınavını tanımaktadırlar. YÖK’de IELTS’nin ÜDS ve KPDS’ye denkliğini kabul etmektedir.

 

- IELTS Sınavı Academic ve General Training olmak üzere iki modül seçeneğine sahiptir. General Training modülü genelde göçmenlik başvuruları için tercih edilir, Academic modül ise eğitim alanında yapılan başvurularda tercih edilmektedir. IELTS sınavını hangi modülde almanız gerektiğini, mutlaka sizden bu sınavı almanızı isteyen kuruma sorarak emin olunuz.

 

***

 

SINAV FORMATI 

- IELTS Sınavı Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Konuşma bölümü hariç, toplam sınav süresi 2 saat 45 dakikadır.

 

 

***

 

TEST SONUÇLARI

      Sınav tarihinden sonra 13. gün Test Sonuç Raporunuz kurye ile adresinize gönderilir. Test Sonuç Raporunda, Listening, Reading, Writing ve Speaking bölümlerinin ayrı olarak 9 üzerinden değerlendirmesi ve bunların ortalaması olan sonuç notunuz yer almaktadır.

 

***

 

HANGİ KURUMLAR IELTS SINAVINI KABUL EDİYOR?  

      IELTS Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede, üniversite başvurularında kabul edilmektedir.

          Amerika Birleşik Devletlerinde, 1400’den fazla üniversite ve kurum IELTS sınavını kabul etmektedir. IELTS, dünya çapında 120 ülkede 300 test uygulama merkezinde, senede 48 test ile hizmet vermektedir. Teste bir kere girenler bir sonraki sınavda tekrar şanslarını deneyebilirler. Amerika dışında, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda ve göçmenlik ofisleri dâhil olmak üzere İngilizce konuşulan eğitim kurumu ve profesyonel kurum IELTS’i kabul etmektedir. IELTS, dil değerlendirmede en yüksek uluslararası standartlara sahiptir. Test, IELTS’e en güvenilir test sonucu itibarını kazandıran, yüz yüze konuşmanın yanı sıra okuma, yazma ve dinleme bölümlerinden oluşmaktadır.

 

***

 

2011 SINAV TARİHLERİ

 

Sınav Tarihleri İçin Tıklayınız

 

 

***

 

NASIL BAŞVURABİLİRİM?

 

1.IELTS’İN HANGİ VERSİYONUNA GİRMENİZ GEREKTİĞİNİ BELİRLEYİN

 

-Akademik

-Genel Eğitim

 

2. SINAV TARİHİ VE SON KAYIT GÜNÜNÜ ÖĞRENİN

 

Kayıtlar sınav gününden en geç 4 hafta öncesine kadar kabul edilir.

Kontenjan olduğu takdirde, sınav tarihinden önceki 3. hafta içinde sınavlar departmanından alınan onay ile gerçekleşen başvurular gecikme bedeline tabii tutulur.

 

Gecikme Bedeli: 70TL

 

3. IELTS SINAVI BAŞVURU ÜCRETİNİ British Council Banka Hesabına Yatırın

 

2011 IELTS Test ücreti 295TL

 

* ELEKTRONİK KAYIT FORMUNUZU DOLDURMADAN ÖNCE SINAV ÜCRETİNİ YATIRIN.

 

SINAV ÜCRETİ ÖDENMEDEN YAPILAN BAŞVURULAR KABUL EDİLMEYECEKTİR.

 

BRITISH COUNCIL TL Hesabı

T.C Is Bankası

Beyoğlu Şubesi

Şube Kodu: 1011

Hesap No: 1386454

Hesap Sahibi İsmi(Alıcı) :British Council – Embassy Office of Cultural Counsellor

Swift Code: ISBKTRISXXX

IBAN CODE: TR600006400000110111386454

 

        Banka makbuzunda yazılması gerekenler: Adayın İsmi, Sınav tarihi, Kimlik Numarası (Bu numara online kayıt esnasında kullanılan pasaport ya da TC Kimlik no’su ile ayni olmak zorundadır)

 

ÖRNEK: EMRULLAH TÖREN, 22 OCAK 2011 IELTS, 12345678912

 

4. SİTEDE YER ALAN ELEKTRONİK IELTS BAŞVURUSUNU EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYIN, 100 KB’I geçmeyecek BİR adet RESMİNİZİ ekleyerek gönderin ve ORJİNAL başvuru formunu sınav günü teslim edilmek üzere doldurun,

 

      Elektronik başvurunuzu gönderdikten sonra 3-5 gün içerisinde, formda belirtmiş olduğunuz elektronik posta adresinize aday numaranız ile beraber kayıt onayınız gönderilecektir.

 

      Elektronik IELTS başvurunuzu tamamladıktan sonra ve sınava gelmeden önce “Adaylara Uyarılar” dökümanını (sadece İngilizce) indirerek okumuş olduğunuza emin olunuz.

 

      5 iş günü içerisinde kayıt onayınız elektronik posta adresinize gelmezse 212 355 5657 numaralı telefondan arayın.

 

      Sınav tarihine yaklaşık bir hafta kala, British Council’in web sitesinden aday numaranız ile yazılı ve sözlü sınav tarihlerini, saat ve yer bilgilerini öğrenebilirsiniz. IELTS Sınavınızın sözlü bölümü, yazılı tarihinden bir kaç gün önce ya da sonra yapılabilmektedir. Dolayısıyla, tarih&saat&yer bilgilerinizi web sitesinden zamanında kontrol etmenizde fayda var.

 

      Adayların sözlü sınav tarih ve zamanını seçme şansı bulunmamaktadır ancak sınav merkezi özel durumu olan adaylara yardım edebilme şansına sahiptir.

 

      Bu nedenle yurtdışından gelen yada özel durumu olan adayların kayıtlarını tamamladıktan hemen sonra ielts@britishcouncil.org.tr adresine durumlarını bildiren bir e-posta göndermeleri gerekmektedir.

 

***

 

ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

IELTS SÖZLÜ VE YAZILI SINAV GÜN, YER VE SAAT BİLGİLERİ ADAYLARA E-POSTA İLE GÖNDERİLMEMEKTEDİR. ADAYLARIN, KENDİLERİNE ONAY E-POSTASI İLE GÖNDERİLEN ADAY NUMARALARINI KULLANARAK, SINAVA BİR HAFTA KALA, WEB SİTESİNDEN BİLGİLERİNE BAKMALARI GEREKMEKTEDİR.

 

BRITISH COUNCIL SÖZLÜ SINAVINI KAÇIRAN ADAYLARDAN SORUMLU OLMAZ.

 

ONLINE BAŞVURU FORMUNUZA YÜKLEYECEĞİNİZ FOTOĞRAF TEST SONUÇ RAPORUNUZDA KULLANILACAKTIR.

 

YÜKLEYECEĞİNİZ FOTOĞRAFIN AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞ KURALLARA UYGUNLUĞUNDAN EMİN OLUN. UYGUN OLMAYAN FOTOĞRAFLAR İLE GÖNDERİLEN BAŞVURULAR KABUL EDİLMEYECEĞİNDEN KAYIT ONAY SÜRENİZİ UZATACAKTIR.

 

      Fotoğraf Standartlarında Önemli Değişiklik: 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile IELTS başvurularında kullanılacak olan fotoğrafların sadece boyundan yukarısını kaplayacak şekilde ön cepheden ve gözlüksüz olması gerekmektedir. Bu şartlara uymayan fotoğraflı başvurular kabul edilmeyecektir. 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptıran adaylar bu kural değişikliğinden etkilenmeyecektir.

 

Boyut

 

Fotoğrafın büyüklüğü maximum 100KB olmalıdır.

Potoğrafınız jpg formatında ve kare olmasına özen gösteriniz.

 

İçerik

 

      Fotografta katılımcının yüzünün tamamının ön cepheden görünüyor olması gerekmektedir.Kişinin gülümsemeyen bir ifade ile gözlerinin açık olması ve kameraya yönelmiş olması zorunludur. Katılımcının vücudunun omuz aşağısındaki herhangi bir bölümü görünmemiş olmalıdır. Fotoğraf diğer nesneleri ya da fazladan insan görüntüsü içermiyor olmalıdır. Katılımcı fotoğrafta dikey olarak yerleştirilmiş olmalıdır.

 

Fotoğraf, katılımcının son 6 ay içinde çektirmiş olduğu yeni bir fotoğrafından alınmış olmalıdır.

 

Baş Pozisyonu

 

Katılımcı doğrudan kameraya bakmalıdır.

Başın, yukarı, aşağı ya da yanlara bakmıyor olması gerekir.

 

Arka plan

 

Kişi, düz, açık renkli bir arka planla çevrelenmiş olmalıdır.

Odak/Çözünürlük

Bütün yüz ortaya odaklanmış olmalı.

Yüzün nitelikleri kolayca ayırt edilebilir olmalı.

 

***

 

SINAV GÜNÜNDE GETİRMENİZ GEREKENLER

2 Adet Resimli Kimlik Belgesi (Sadece; Nüfus Cüzdanı, Pasaport veya Ehliyet kabul edilir)

Kimlik fotokopisi

Son 6 ay içinde çekilmiş 1 Adet Vesikalık Fotoğraf (sınav günü getirilecek)

Orijinal Başvuru Formu(doldurularak, sınav yerine getirilecek olan form) PDF

 

***

 

SINAV GÜNÜ İÇİN NOTLAR

Sınav 09:00’da başlar ancak güvenlik kontrolü nedeniyle adaylar kendilerine belirtilen saatte(08:15) sınav yerine gelmelidir.

 

Her adayın yanında 2 farklı resmi kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, pasaport ve/veya sürücü belgesi) bulunması gerekir. Öğrenci kimlikleri ve iş yeri kimlikleri kabul edilmez. Kimlik belgeleri yanında olmayan adaylar sınava alınmazlar.

 

Adaylar son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf ve 8 sayfalık başvurunu formunu doldurarak yanlarında getirmelidirler.

 

Adaylar yanlarında kurşun kalem, tükenmez kalem, silgi ve kalemtıraş bulundurmalıdır.

 

Adayların sınav odalarına belirtilen eşyaları sokmaları yasaktır: çanta, kitap, kağıt, yiyecek ve içecek, fotoğraf makinesi, cep telefonu, kaset çalar ve bunlara benzer elektronik cihazlar.

 

Sözlü Sınav

IELTS Sınavınızın sözlü bölümü, yazılı sınavdan bir hafta önce ya da sonraki zaman diliminde olabilir. Dolayısıyla, adayların bu ihtimali düşünerek başvuruda bulunmalarını gerekir.

 

Sözlü sınav yerinize, sizin için belirtilen saatten 20 dakika önce gelmeniz tavsiye…

 

Bir kimliğinizi British Council Ofisine girişte güvenlik görevlilerine bırakacağınızdan, sözlüye gelirken mutlaka 2 kimlik getirmeniz gerekmektedir. Sadece aşağıda belirtilen kimlik çeşitleri kabul edilmektedir.

 

Nüfus Cüzdanı

Pasaport

Ehliyet

İkametgâh Belgesi

(Öğrenci Kimliği ya da İş yeri kimlikleri kabul edilmemektedir)

 

Ek Bilgiler

 

IELTS sınav sonuçları 2 yıl için geçerlidir.

 

Sınavın sözlü bölümü sınav tarihinden bir kaç gün önce veya sonra gerçekleşebilir. Sınav programınızı yaparken bu noktayı göz önünde bulundurunuz.

 

British Council sınav tarihlerinde ve fiyatlarında değişiklik yapma hakkına sahiptir. Ancak bu değişiklikler kayıt olmuş adayları etkilemez.

 

***

 

TEST SONUÇLARI

Test Sonucunuzu Nasıl Alacaksınız?

 

Adaylara sınav sonuç belgesinden sadece bir kopya verilir.

 

Sınav sonuç belgeleri sınav tarihinden sonraki 13. gün kapalı zarflarda kurye ile adaylara gönderilir ve yaklaşık 3 gün içerisinde adayların eline ulaşmış olur.

 

IELTS sınav sonuçlarınızı sınav tarihinden sonraki 13. gün internet sitesinden görüntüleyebilirsiniz. Bu işlem için adayın başvuru esnasında bildirmiş olduğu kimlik numarası, aday numarası ve doğum tarihi bilgilerine ihtiyacı olacaktır.

 

Telefon, faks veya e-posta aracılığı ile sınav sonuçları bildirilemez.

Sonuç belgeleri adayların bildireceği yurtiçinde ve yurtdışında bulunan kurumlara gönderilebilir.

 

Detaylar için aşağıdaki bilgileri okuyunuz.

 

IELTS sınav sonuçları 2 yıl için geçerlidir

IELTS sınav sonuçları 9 üzerinden değerlendirilir.

Ekstra Sonuç Raporu Siparişi

 

Sınav sonuç belgelerinizin yurtiçinde bir kuruma gönderilmesi için 9TL olarak belirlenen gönderim ücretini aşağıda yer alan hesap numarasına yatırmanız gerekmektedir.

 

Sınav sonuç belgenizin yurtdışına gönderilmesi için aşağıda yer alan hesap numarasına, belirtilen DHL ücretlerinden gönderinin yapılacağı bölgeye uygun olan miktarın yatırılması gerekmektedir.

 

DHL Ücretleri

 

Avrupa: 32TL

Kuzey Avrupa: 39TL (Norveç, İsveç, Finlandiya)

Orta Doğu/Amerika: 50TL (Iran, ABD, Kanada)

Güney Yarımküre: 62TL (Avustralya, Yeni Zelanda)

 

BRITISH COUNCIL TL Hesabı

 

T.C İş Bankası

Beyoğlu Şubesi

Şube Kodu: 1011

Hesap No: 1386454

Hesap Sahibi İsmi(Alıcı) :British Council – Embassy Office of Cultural Counsellor

Swift Code: ISBKTRISXXX

IBAN CODE: TR600006400000110111386454

 

Bu işlemden sonra ielts@britishcouncil.org.tr adresine adınızı, soyadınızı, gönderim yapılacak olan adres bilgilerini, sınav ve ödeme tarihinizi içeren bir E-Posta göndermeniz gerekmektedir.

 

Sonuç belgeniz 2 iş günü içerisinde belirtmiş olduğunuz adrese gönderilmek üzere kuryeye teslim edilecektir.

 

Ekstra Sonuç Belgesi istekleriniz için gönderimler Salı ve Perşembe günleri yapılmaktadır. Ödemenizi bu tarihlerden önce yapıp, gerekli e-postayı ielts@britishcouncil.org.tr adresine gönderiniz, işlemlerinizi takip eden gönderim gününde belgeniz kuryeye verilecektir.

 

IELTS SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ

Sınav sonuçları anons edildikten sonraki 4 hafta içinde adaylar, sonuçlarına itiraz etme hakkına sahiptir. Bu işlemin ücreti £60'dir. Sınavınızın istediğiniz bir bölümüne ya da tümüne itiraz edebilirsiniz. Sınav belgeleriniz uzman öğretmenler tarafından tekrar kontrol edilecektir. Bu işlem 6-8 hafta zaman almaktadır. Sınav sonuçlarınızda herhangi bir değişme olması durumunda ödemiş olduğunuz £60 tarafınıza geri ödenecektir.

 

İLERİ TARİHE TRANSFER

Adaylar, IELTS kayıtlarını, sınav tarihine 5 hafta kala, ileri bir tarihe transfer edebilirler.

Bu işlem bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz gerçekleştirilir.

Transfer işlemi sadece bir kez yapılır.

Transfer müracaatları telefonla yapılamaz.

 

KAYIT İPTAL İŞLEMLERİ

Adaylar, herhangi bir nedenle IELTS kayıtlarını, sınav tarihine 6 hafta kala iptal edebilirler.

Kayıt iptali telefonla yapılamaz.

 

Sınav tarihinden önceki 6. hafta içinde IELTS kayıtlarını iptal eden adaylara, sınav ücretinin %75'i Türk Lirası olarak geri ödenir.

 

Sınav tarihine beş hafta kala iptal müracaatları kabul edilmez ve geri ödeme yapılmaz.

 

ÖZEL DURUMU OLAN ADAYLAR 

      British Council olarak Cambridge Üniversitesi'nin belirlemiş olduğu kurallar doğrultusunda, konuşma, işitme zorluğu, dişleksi ve benzeri rahatsızlıkları olan adaylara yardımcı oluyorlar. Uygulanan prosedürler, her adayın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu şekilde özel ihtiyacı olan adayların sınav tarihine 3 ay kala başvuruları ile beraber ielts@britishcouncil.org.tr adresine E-Posta göndererek, gerekli doktor raporu eşliğinde kurumu durumlarından haberdar etmeleri gerekmektedir.

 

 

***

 

 IELTS'NİN ÜDS VE KPDS'YE DENKLİK TABLOSU 

9-----100

8.5---99

8-----98

7.5---95

7-----90

6.5---85

6-----75

5.5---65

5-----50

 

 

***

 

ÖNEMLİ TAVSİYELER

      Değerli arkadaşlar, IELTS Sınavı’na ne kadar erken başvurursanız, başvuru sonrasında size verilecek olan şifre ile online çalışma imkanı sunan Road to IELTS bölümünü o kadar fazla kullanırsınız. Burada bire bir olmasa da büyük oranda sınav formatında Listening, Writing, Reading ve işinize çok yarayacak olan Speaking örnekleri mevcut.

 

     Hazırlık aşamasında, günlük olarak BBC Haberlerini dinlemenizi tavsiye ederim. Bu kısa yolda ( http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/ ) faydalı kısımlar mevcut.

 

      Benim çok faydalandığım bir diğer güzel adres ise, içerisinde onlarca Writing, Listening, Reading örneği, hatta online sınav da barındıran www.ielts-exam.net sitesidir. Burada daha önce sorulmuş bazı Writing örnekleri, model cevap ve notu verenin yorumu da bulunuyor.

 

      Ayrıca, www.ielts.org sitesinde de faydalanabileceğiniz birçok örnek mevcut.Buradaki örneklere de göz atmanız, sizin için faydalı olacaktır.

 

     Sınav saatinizden bir saat önce gitmenizde fayda vardır. Çünkü adayların hangi masada kayıt yaptıracağı 45 dakika önce herkese toplu halde okunuyor. Geç kalırsanız, tekrar başa dönülmesine kadar beklersiniz. Adınızın okunduğu masadaki kayıt görevlisine yanınızda götürdüğünüz Orijinal Kayıt Formu’nu, bir adet fotoğrafınızı, kimliğinizi, kimlik fotokopinizi teslim ettikten sonra sınav salonuna girersiniz. Salona girdikten sonra sınav bitimine kadar hiçbir aday dışarı çıkamamaktadır.

 

      İlk önce Listening bölümü gelir. Burada 10’ar sorudan oluşan 4 ayrı zorluk derecesine sahip toplam 40 soru gelir. Ses sistemi ile donatılmış olan salonda, bir kere dinlemek şartıyla bu 40 soruyu cevaplarsınız. Her bölümden önce size sorulara göz atmanız için yaklaşık 25 saniye verir. Arkasından dinleme başlar. Tüm sorular bitince de kitapçığa işaretlediğiniz cevapları, cevap kâğıdınıza geçirmeniz için 10 dakika zaman tanırlar.

 

      Listening sınavının arkasından, 1 saat sürecek olan ve bol kelimeli 3 Reading parçası gelir. Toplamda ortalama 2300-2700 kelime civarında olan bu bölümde, doğru-yanlış, boşluk doldurma, soru cevaplama vb. sorular bulunmaktadır. Burada önemli olan, sizin tarama ve göz gezdirme yeteneğinizdir. Çünkü, tamamını okumaya kalkarsanız 15-20 soru cevaplamadan sınavın sonunun geldiğini göreceğiniz bu bölüm, bu becerilere sahip olmanızı gerektirmektedir. Her parçaya 20 dakika ayırmanız, en uygunu olacaktır. Bu bölümde cevaplarınızı, kitapçıkta işaretlerken cevap kâğıdına geçirmelisiniz. Çünkü, bir saat sonunda bu işlem için ek süre verilmemektedir.

 

      Onun hemen arkasından, yine 1 saat sürecek olan ve sizden 2 adet parça yazmanızı isteyecek olan Writing bölümü gelecektir. Bu bölümde 1. Parça, ya bir grafik, ya diyagram veya benzeri yorum katılmaması gereken 150 kelimeden oluşması gereken bir yazı olacaktır. Burada önemli olan, verilen tabloda görülenlerin tekrar yapılmadan, yorum katılmadan, kelime sınırı altına düşmeden, çok rakam kullanmadan ve en önemlisi gramer hatası yapmadan yazmanızdır. Increase, decrease, rise, slightly, gradually, sharply, vb. “Expressing changes” diye adlandırılan ifadeleri bu bölümde kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bana, bir süpermarketin yedi gün içerisindeki satışları, elde kalan malları ve elde kalan mallarının satılan mallarına yüzdesinin bulunduğu bir tablo gelmişti. Writing bölümünün 2. Kısmında ise, bir konu hakkında katılıp katılmadığınız veya iki konudan hangisine katıldığınız sorulur. Bu kısımda 250 kelimelik bir parça yazmanız istenir. Burada da, parçayı “Topic sentences”, “Main idea” ve “Conclusion sentences” düzeninde yazmanız puanlamada bakılan noktalardan birisidir. Bana bu kısımda ise, çocukların yetişmesinde ailelerinin mi, yoksa müzik, televizyon, arkadaş, vs. etmenlerin mi daha çok etkili olduğu konusu gelmişti. İki parçayı da 1 saat içerisinde yazıp, cevap kağıdına düzenli bir şekilde, okunaklı bir yazı ile geçirmiş olmanız gerekir. Çünkü, bu bölümün de süresi bir saat ve ek süre maalesef yok.

 

      Bu üç sınav 2 saat 45 dakika sürmektedir. Bunların ardından, sınav başlamadan masanızın üstüne bırakılan ufak bilgi kâğıdında Speaking sınavına gireceğiniz tarih ve saat yazar. Genelde aynı gün içerisinde olur. Aday sayısı fazla olursa, bir gün sonra da olabilir.

 

      Speaking bölümünde ise, ilk önce 3-4 dakika sürecek olan kişisel sorular bölümü gelir. Size, ne iş yaptığınız, nerede kaldığınız, aileniz, hobileriniz, vb. kişisel sorular sorulur. İkinci kısımda ise, daha önceden belirlenmiş olan konulardan birisinin bulunduğu kâğıt size uzatılır. Orada yazan konu ile ilgili size bir dakika hazırlanma süresi verilir. Bu süre sonunda ise iki dakika konuşmanız istenir. Ardından anlattıklarınızla ilgili bir ya da iki soru sorulur. Bana bu kısımda, daha önce duyduğum veya okuduğum çok ilginç bir iş, bu işin ne olduğu, nasıl bir gelişim gösterdiği ve benim de bu işi yapabilirliğim soruldu. Üçüncü ve son kısımda ise, genel veya güncel bir konu üzerinde karşılıklı bir konuşma geçiyor. Benden bu kısımda, Türkiye’deki iş ortamının gelişip gelişmediği, nasıl bir gelişme gösterdiği, çalışanların şartlar vs. üzerine konuşmam istendi.

 

 

Değerli IELTS Adayı,

 

      IELTS Sınavına başvuru aşamasından sınavda yanınızda bulunması gerekenlere, soru tiplerinden dikkat edilmesi gereken hususlara ve kişisel deneyimlerime kadar birçok konuya değindiğim bu yazıda geçen herhangi bir bilginin, size faydalı olmasını canı gönülden arzu eder, başarılar dilerim. Daha ayrıntılı bilgi veya sorularınız için bilgi@emrullahtoren.net elektronik posta adresi aracılığıyla benimle irtibata geçebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla ve elimden geldiğince yardımcı olmak beni mutlu eder.

 

 “Bilgi Paylaşmakla Azalmaz”

 

 

GEREKLİ DÖKÜMANLARI BURADAN BULABİLİRSİNİZ

 

Orijinal Başvuru Formu İçin Tıklayınız

 

IELTS Bilgi Kılavuzu İçin Tıklayınız

 

Writing Answer Sheet Örneği İçin Tıklayınız

 

Listening Answer Sheet Örneği İçin Tıklayınız

 

Yukarıdaki Yazının Tamamının pdf. Formatındaki Hali İçin Tıklayınız



3064 kez okundu

Yorumlar

     09/01/2013 20:39

bilgi için çok teşekkürler.... güzel bir site çok beğendim...
Misafir - Mtdursun

REKLAM
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret77103